Textiele Werken Erna Reesink

Erna Reesink

Erna Reesink (Arnhem 1953– Ochten, heden) volgde haar opleiding in Arnhem, kunstgeschiedenis en textiele werkvormen. Ook is zij als docent werkzaam geweest in deze vakken. Zij maakte in de afgelopen 30 jaar een groot aantal wandkleden, tekeningen en applicaties, waarmee zij regionale aandacht op zich vestigde. Diverse expositie laten de originaliteit van haar werk zien.

Kunst is voor Erna Reesink een vorm van leven. Daarbij leeft zij met een voortdurend besef van alles wat voorbij gaat. Beelden en indrukken dringen zich in een onstuitbaar tempo aan haar op en zij vindt het moeilijk de dingen onaangeraakt te laten.

Zij is sterk associatief ingesteld: alles doet haar aan iets anders denken. Jeugdherinneringen versmelten met alledaagse beslommeringen. Pijn, verlangen en plezier vormen voor haar een bruisende massa aan prikkels die haar tot werken aanzet.

"De onderwerpen zijn abstract of realistisch; ik heb vaak niet veel aanleiding nodig om te kunst te maken. Het is mijn dagelijks denkwerk.", zei zij bij een interview bij tentoonstelling in 1984. Zij stelde zichzelf vragen die voor een ander onbelangrijk kunnen lijken.

Teveel willen begrijpen en niet kunnen kiezen stelt haar onafgebroken voor dilemma’s. Wat Erna Reesink schreef in dag- en schetsboeken en brieven en wat zij zei in interviews, getuigt ervan hoe druk het was in haar hoofd, hoe zij maatschappelijke problemen te lijf zou willen gaan, hoe graag zij nog eens een persoonlijke applicatiestijl zou ontwikkelen in plaats van de directe, impulsieve manier van werken die uit haar wandkleden sprak. Zij pretendeert naar oplossingen te streven, orde te zullen scheppen. In geen geval wil zij kunst over kunst maken.

In haar wandkleden en tekeningen doet zij wat zij ook met woorden probeert: vertellen, vormgeven aan herinneringen en proberen gelijke tred te houden met de loop der dingen.