Theatersolo

Wie stenen losbreekt - Kirsten Benschop

Zondag 17oktober 2021 10:30 uur

Beleef de innerlijke reis van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Bijzondere inzichten worden afgewisseld met inspirerende teksten (van o.a. Kahlil Gibran en De Kleine Prins) en bieden een hoopvol perspectief. 'Wie stenen losbreekt' laat zien wat stilte met je doen kan.

Romy, een vrouw van middelbare leeftijd, wordt op een ochtend wakker met een bevreemd gevoel. Ze is moe en voelt zich leeg. Onzekerheid bekruipt haar, want dit zijn gevoelens die ze helemaal niet kent. Na een paar dagen besluit ze voor een korte retraite naar een klooster te gaan, in de hoop daar rust te vinden en haar leven weer snel op orde te hebben. Maar in het klooster maakt zij kennis met een geheel ander ritme, met stilte, met eenvoud en met werk van auteurs die schrijven over thema’s die haar nu bijzonder treffen. Een afdaling naar onverwerkt verleden en vragen hoe nu verder, volgt. Als de dag aanbreekt dat Romy het klooster weer zal verlaten, bevindt ze zich op een keerpunt in haar leven.

‘Wie stenen losbreekt’ is een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster, flashbacks uit het leven van Romy én geacteerde verhalen van o.a. Kahlil Gibran , Primo Levi, Anselm Grün, bijbelboek Prediker en Antoine de Saint Exupéry-De kleine prins.

Kirsten Benschop is verbonden aan K’onTour Theater. Zij speelde en regisseerde hier jarenlang met medeacteurs. In 2008 zette zij de stap naar solotheater. Zij speelde onder meer Twee Vrouwen naar Harry Mulisch, Oeroeg naar Hella Haasse en de zelfgeschreven voorstellingen Adempauze, Spiegeltijd en Die Ik Ben. (ook in De Vlam!) Nu dus de voorstelling in kloostersferen Wie stenen losbreekt.

Zie de website www.kirstenbenschop.nl voor meer informatie. De voorstelling duurt ca 75 minuten en wordt zonder pauze aaneengesloten gespeeld.


Bijdrage in de kosten Є9,00 / €6,00 leden en begunstigers

Kirsten Benschop is al vanaf twaalfjarige leeftijd actief met haar twee grote passies: toneelspelen en schrijven. Eerst in diverse (jeugd)gezelschappen in Veenendaal, daarna in K'onTour Theater, het theatergezelschap dat zij in het jaar 2000 opricht. Hier schrijft, regisseert, acteert en produceert zij tussen 2000-2007 diverse voorstellingen en projecten voor bedrijf, bibliotheek en onderwijs. In die periode volgt Kirsten ook workshops en cursussen als camera acteren en Griekse tragedie. Vanaf 2007 besluit Kirsten met K’onTour solovoorstellingen te brengen.

Zij maakt bewerkingen van boeken en verhalen, zoals: ’Twee Vrouwen’ van Harry Mulisch en 'Oeroeg' van Hella S. Haasse (voor Nederland Leest). De voorstellingen worden goed ontvangen in het hele land, maar Kirsten voelt steeds sterker de behoefte om voorstellingen te maken waarin spiritualiteit, filosofie en psychologie samenkomen. Theater over het leven zelf: puur, kwetsbaar en krachtig tegelijk en bovenal herkenbaar.