Dinsdag 7 september 2021, 20:00u

The Favourite (2018)


Regie: Yorgos Lanthimos

Met: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

Speelduur: 120 minuten

Land: Verenigd Koninkrijk, Taal: Engels

De dames van de driehoeksverhouding in The Favourite: zittend Olivia Colmen (als koningin Anne) met op haar schoot Rachel Weisz (als Lady Sarah); op de vloer Emma Stone (als Abigail).

Engeland, begin achttiende eeuw. Het land is in oorlog met Frankrijk. De broze koningin Anne zit op de troon. Haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woede-uitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Maar Abigail heeft haar zinnen gezet op macht en status. Als de oorlog Sarah compleet in beslag neemt, weet ze de gunsteling van de kwetsbare koningin te worden. Hun ontluikende vriendschap geeft Abigail de mogelijkheid om haar ambities waar te maken.

‘The Favourite’ werd genomineerd voor tien Oscars. Uiteindelijk werd alleen de nominatie voor ‘beste actrice’ door Olivia Colman verzilverd. De film kreeg de BAFTA Award voor ‘beste Britse film’.